trešdiena, 2024. gada 28. februāris

Divdesmit devītais februāris

. . .

 

Iespējams, ka 29. februāris ir kā tā papildus stunda diennaktī, ko reizēm aizņemtībā piesauc, lai paspētu padarīt darbus, kam citādi neatliek laika.

Kaut arī februāris katru gadu ir īsākais mēnesis bieži vien ikdienā piemirstas, ka dienu tajā ir mazāk un tāpēc arī paveikt var mazāk nekā citos mēnešos. Protams, ja vien februārī nestrādā ar lielāku atdevi, lai sasniegtu tikpat cik garajos mēnešos.

Matemātiski februārī ir par 6.7% dienu mazāk kā 30 dienu mēnešos un par 10.7% mazāk kā 31 dienu mēnešos. Ja kāds to savā plānotajā darbu sarakstā, plānotajā budžetā vai treniņplānā nav ņēmis vērā, tad mēneša beigās var sanākt robs plānotā izpildē.

Kaut arī treniņos allaž galvenokārt esmu izmantojis nedēļas kilometrāžu (vai noskrietās stundas) kā zināmu mērauklu, tomēr vienmēr arī mēneša kilometri un stundas ir bijuši zināms atskaites rādītājs un reizē arī mērķis uz ko tiekties. Problēma vien tajā, ka to, ka februāris ir īsāks par citiem mēnešiem, ierasti piemirstu, kad apņemos, ka februārī ir jānoskrien vismaz tikpat daudz kā janvārī.

Īpaši grūti tas bija laikos pirms gandrīz 10 gadiem, kad vēl skrēju ļoti daudz un mēneša mērķis bija 800 kilometri. Janvārī vai martā, lai sasniegtu 800 kilometrus, vidēji dienā ir jānoskrien 25.8 km, kas nebūt nav maz. Taču, lai to pašu izdarītu februārī, vidēji dienā ir jāskrien 28.6km. Un tas noved pie lielas izšķiršanās - vai atteikties no izdomātā mēneša mērķa vai arī, par spīti jau tā lielajam treniņu apjomam, kaut kā katru dienu izspiest vēl papildus gandrīz trīs kilometrus. Šo rakstot, pārskatīju seno laiku statistiku - par pārsteigumu pašam, izrādās, ka kopš 2013.gada rudens februāris ir mēnesis, kurā 800 km robežu esmu pārkāpis visbiežāk - veselas trīs reizes. Tas laikam nozīmē, ka esmu spējis saņemties un februāros no sevis izspiest vairāk.

Arī šogad, kad skrienu daudz mazāk kā senajos laikos, par to, ka februāris ir īsais mēnesis, pavisam neaizdomājos, kad galvā liku kopā mēneša plānu. Jau februāra vidū sāku apjaust, ka nez vai pašam nosprausto mēneša mērķi izdosies sasniegt. Un tajā brīdī atskārtu, ka šomēnes ir 29 dienas, kas mērķi tomēr ļautu sasniegt.

Tā nu sanāk, ka šogad februārī var spēt izdarīt vairāk kā citos (īsajos) februāros. Vajadzīgie kilometri šogad 29.februārī noteikti tiks noskriet, bet varbūt šajā dienā jāizdara vēl kaut kas, kam līdz šim nav izdevies atlicināt laiku.

Nav komentāru :

Ierakstīt komentāru

Ja ir kāda vēlme kaut ko pie šī piebilst, tad lūgtum!

Lai komentārā ierakstītu savu vārdu (par ko es ļoti priecāšos), laukā "Komentēt kā" izvēlies punktu "Nosaukums/URL" un ailē Nosaukums ievadi savu vārdu, vai arī izvēlies "Anonīms", lai komentētu anonīmi (labāk tomēr komentē ar savu vārdu vai iesauku).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...