otrdiena, 2009. gada 26. maijs

Ar domām par Jukolu

. . .

Pēc viena gada pārtraukuma šogad Jukolā atkal startēšu Saldus komandas sastāvā. Lai arī pagājušogad Ogres komandai izdevās izcīnīt augstāko vietu starp Latvijas komandām, tomēr dažādu iemeslu dēļ šogad komandu savākt neizdevās. Tad nu jāatgriežas pie pārbaudītām vērtībām.
Šogad laikam atkal skriešu pirmo etapu, kas mani saista krietni vairāk nekā gaidīšana visas nakts garumā, lai skrietu kaut kad agri no rīta, kad īsti neesi pamodies un arī mežā vairs nav tie cilvēku pūļi un nav vairs tas azarts. Tad nu ņemot vērā, ka nāksies startēt 23:00, esmu sācis domāt par nakts treniņiem, taču, vakar skrienot treniņu, nolēmu, ka jāpārbauda, cikos īsti tumsa iestājas Jukolas norises vietā blakus Mikkeli pilsētai, un varbūt par skriešanu pa nakti nemaz nav jādomā. Pirms diviem gadiem vajadzība pēc lampas tā arī īsti neparādījās, taču toreiz Jukola bija aptuveni 200 km tālāk uz ziemeļiem kā šogad. Tad nu Internetā pameklēju datus par saules rietu un krēslas beigām/tumsas sākumu gan tepat Ogrē, gan tur Mikkeli, Somijā.
Tad nu cipari ir tādi, ka šodien 26. maijā Ogrē saule riet 21:53 un tumsa iestājas 22:51, turpretī Mikkeli šodien saule riet veselu pusstundu vēlāk (22:24) un krēsla beidzas 2 minūtes pāri pusnaktij. Savukārt 13. jūnijā, kad gaidāms lielais Jukolas starts, te Ogrē saule rietēs 22:15, tumsai iestājoties 23:21, savukārt Mikkeli saules riets gaidāms 22:56, savukārt īstas melnas tumsas iestāšanās nav paredzama, kas, atminoties iepriekšējos gadus, ir visai ticams (salīdzinājumam, Lapua pilsētā, kur Jukola bija 2007. gadā saule rietēs 23:34). Protams, mežā viss ir nedaudz savādāk un zem kokiem karti kā nākas saredzēt ir pagrūti arī krēslā, vēl jo vairāk, ja Jukolas naktī debesis būs mākoņainas, vai vēl sliktāk - līs lietus, tad vajadzība pēc lampas būs visai liela. Un, tā kā saullēkts nākamajā rītā būs 03:26, tad, šķiet, ka vēl pat ceturtajam etapam varētu būt nepieciešams skriet ar lampu.
Lai vai kā galvenais, ko esmu noskaidrojis ir tas, ka bez nakts treniņiem neiztikt, un vismaz 2-3 reizes mēģināšu vakarpusē ar karti mežā ieiet. Ņemot gan vērā šogad prognozēto ātro skriešanu, kur pirmā etapa 12,5 kilometriem ir atvēlētas 63 minūtes, nāksies pierast ne vien pie kartes lasīšanas tumsā, bet arī pie kartes lasīšanas tumsā pietiekami lielā ātrumā.
Starp citu, izrādās, ka šī man būs jubilejas Jukola, startējot Jukolā jau piekto reizi.

1 komentārs :

Ja ir kāda vēlme kaut ko pie šī piebilst, tad lūgtum!

Lai komentārā ierakstītu savu vārdu (par ko es ļoti priecāšos), laukā "Komentēt kā" izvēlies punktu "Nosaukums/URL" un ailē Nosaukums ievadi savu vārdu, vai arī izvēlies "Anonīms", lai komentētu anonīmi (labāk tomēr komentē ar savu vārdu vai iesauku).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...