trešdiena, 2010. gada 10. februāris

Par mērķiem

. . .

Daļa sportistu (domāju, ka lielākā daļa) ne vienmēr vēlas atklāt savus sportiskos mērķus. Iemesli tam noteikti ir dažādi - konkurentu turēšana neziņā, māņticība, neticība sevis uzstādītajiem mērķiem u.c.

Mērķus mēdz iedalīt dažādi, bet viens no dalījumiem ir procesa mērķi  (process goals) un galarezultāta mērķi (outcome goals), kur procesa mērķi ir vairāk īstermiņa, kas fokusējas uz kaut kādām regulārām aktivitātēm (piemēram, katru dienu noskriet 10 kilometrus vai vismaz divreiz nedēļā skriet treniņā ar karti), kas ilgākā laika posmā noved pie nospraustā galarezultāta mērķa (piemēram, zelta medaļa Latvijas čempionātā).

Tā nu, domājot par to, ka sportisti nevēlas atklāt savus mērķus, sapratu, ka, ja mans kāds jautā par to, kādi ir mani mērķi, lielākoties uzskatu, ka jautātājam būtu jāizklāsta savi lielie galarezultātu mērķi, kurus nez vai gribētu atklāt. Bet, ja nu tā vietā man jautātu par maniem procesa mērķiem, tad noteikti būtu daudz lielāka iespēja no manis sagaidīt kādu konkrētu atbildi.

8 komentāri :

  1. mans mērķis ir medaļa olimpiādē, un es nebaidos atklāt savu mērķi...

    AtbildētDzēst
  2. Uzskatu, ka ir jābūt vienam lielam mērķim, kurš ir visticamāk nesasniedzams un viss pārējais ir mazie mērķi, kas virza tuvāk lielajam mērķim, jo daļa sportistu sasniedzot savus mērķus tur arī apstājas, nespējot izvirzīt jaunu mērķi.
    Man arī ir mērķis, kuru esmu atklājis vien dažiem. Laikam, esmu no tiem māņticīgajiem :)
    "The greater danger for most of us is not that our aim is too high and we miss it, but that it is too low and we reach it."

    AtbildētDzēst
  3. Man gan mācīja, ka tos iedala taktiskajos un stratēģiskajos mērķos :)

    AtbildētDzēst
  4. Nu, manuprāt, taktiskie/stratēģiskie un operatīvie gan ir nedaudz cits dalījums. Lielākoties tie visi ir outcome mērķi, tikai ar dažādiem termiņiem un nozīmīgumu.

    AtbildētDzēst
  5. Nu un kādi tad ir tavi mazie, ikgienišķie mērķi, Renchik?!

    AtbildētDzēst
  6. Nu, piemēram, cenšos dienā pieveikt vismaz 20km. Cenšos pēc katra treniņa kaut nedaudz, bet tomēr veltīt laiku stiepšanās vingrinājumiem. Cenšos no rīta iet aukstā dušā.
    Būtībā ar laiku tie mērķi jau kļūst par ikdienišķu dzīves sastāvdaļu.

    AtbildētDzēst
  7. Auksta duša?!... Kāds labums no tādas visai nepatīkamas nodarbes?!:D... Tā būtu tā kā organisma rūdīšana, imunitātes uzlabošana, lai izvairītos no saaukstēšanās slimībām?!...

    AtbildētDzēst

Ja ir kāda vēlme kaut ko pie šī piebilst, tad lūgtum!

Lai komentārā ierakstītu savu vārdu (par ko es ļoti priecāšos), laukā "Komentēt kā" izvēlies punktu "Nosaukums/URL" un ailē Nosaukums ievadi savu vārdu, vai arī izvēlies "Anonīms", lai komentētu anonīmi (labāk tomēr komentē ar savu vārdu vai iesauku).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...