piektdiena, 2017. gada 29. decembris

Gada kopā savilkšana 2017

. . .

Turpinot pērn iesākto gada kopā savilkšanu par galveno, kas pēdējos 12 mēnešos ir noticis, te nu ir neliels kopsavilkums par paveikto šajā gadā.
Tā kā decembris jau ierasti ir sākums gatavošanās procesam nākamajam gadam, tad treniņu cipari ir par periodu decembris-novembris. Un šajos divpadsmit mēnešos treniņos pavadītas 546 stundas un 21 minūte, pieveicot 7832 kilometrus. No tiem 703 km (31h35') ar velo, apmēram 250-300 km (~20h) noslēpoti un ~6850 km (~495h) pieveikti skrienot. Skriešanas un slēpošanas skaitļi, iespējams, realitātē nedaudz atšķiras no šiem, jo tā kā treniņā parasti slēpošana bija kopā ar skriešanu, tad slēpošanas laiku un kilometrus no tiem esmu izvilcis vien aptuveni.
Ja salīdzina šogad paveikto ar iepriekšējo gadu, tad noskriets ir par ~1700 km un ~115h mazāk, kas ir par ~20% mazāk kā pērn. Skriešanas apjoma samazināšanos gan nedaudz kompensēja ritenis un slēpes, bet tik un tā esmu trenējies par 10% mazāk kā pirms gada.
Izskaidrojums gan ir pavisam vienkāršs - šis ir bijis gads, kad traumu periodi ar vispār neskriešanu ir mijušies ar atlabšanas periodiem, kad skriets ir ticis mazāk kā ierasts. Pēc treniņiem bagātā (un laikam jau pārāk bagātā) gada sākuma aprīlis atnāca ar pēdas traumu, pēc kuras tā īsti šogad atgriezties normālā kondīcijā arī nesanāca.
Ražīgākais skriešanas mēnesis bija marts, kad tika noskrieti 786 kilometri, kopā treniņos pavadot nepilnas 56 stundas. Savukārt vismazāk skriets tika maijā - vien četrpadsmit ar pusi stundas un 204 kilometri, maijā gan diezgan daudz (27h) minos ar riteni.
Kopš 2010.gada šis bija pirmais gads, kad nenoskrēju nevienu maratonu, arī pusmaratoni bija tikai divi. Kopumā šogad sacensībās esmu startējis 15 reizes, no tām divas reizes stadionā, desmit reizes šosejā un trīs starti bija sacensībās ar dažāda veida segumu. Tāpat kā pērn arī šogad ne reizi nestartēju ārpus Latvijas.
Pilnīgi oficiāli šogad tiku pie viena jauna personīgā rekorda - 1500 metru distancē stadionā (4:18.99). Neoficiāli Rēzeknes pusmaratona 10.5 km distances ietvaros, šķiet, izskrēju arī savu labāko reuzltātu 10 km šosejā, bet to īsti kā rekordu ieskaitīt nevar. 2017.gadā tiku arī pie divām Latvijas čempionāta medaļām - bronzas medaļa par 3.vietu LČ 10 000 metros stadionā, un zelta medaļa LČ komandām šosejas skrējienos, kas tika izcīnīts reizē ar Skrien Latvija komandu vērtējumu.
Izceļot gada spilgtākos momentus, tiem esmu piešķīris atsevišķas nominācijas:
  • Gada rekords - 1500 metros stadionā 4:18.99 - tā kā rekords šogad ir bijis tikai viens, tad lielas konkurences šajā nominācijā gan nebija. Iepriekšējais (4:23.56), kas bija sasniegts manēžā, noturējās vien nepilnu pusotru gadu, un, ja mērķtiecīgāk pagatavotos, tad domāju, ka vēl pāris sekundes nomest noteikti vēl varu arī no jaunā rekorda.
  • Gada starts - Rēzeknes pusmaratona 10.5km - šis bija skrējiens, kurā neoficiāli izskrēju ātrāko rezultātu 10 kilometru distancē, bet arī bez tā skrējiens bija tāds, ka visu distanci cīnījos plecu pie pleca ar līderi tā, kā pats nebiju domājis, ka vispār esmu spējīgs.
  • Gada debija - komentētājs Rīgas maratonā - lielākā ar sportu saistītā debija bija kļūšana uz pāris stundām par TV komentētāju Lattelecom Rīgas maratona TV pārraidē, kad varēju izjust sporta pasākumu no pavisam citas puses. Tā kā pats traumas dēļ skriet nevarēju, tad tā bija iespēja tomēr pasākumā piedalīties. Pie debijas šogad nosacīti var pieskaitīt arī debiju triatlonā, kad Vaidavas triatlonā startēju triatlona stafetē kā skriešanas posma dalībnieks 
  • Gada uzvara - uzvara Ventspils maratona 10.5 km distancē - uzvaras šogad bija trīs - Ventspilī, kā arī skrējienos Vecāķos un Rembatē. Neviens no šiem gan nebija pašu spēcīgāko konkurenci, bet starp šiem Ventspilī noteikti bija vislielākais konkurentu skaits un uzvara arī bija pašam visnegaidītākā.
  • Gada medaļa - zelta medaļa Latvijas čempionāts komandām šosejas skrējienos - lai arī komandu medaļas manā skatījumā vienmēr būs mazāk vērtīgas kā individuāli izcīnītās, un arī fomāts kā tiek izcīnīta šī medaļa (pie tās tiek Skrien Latvija komandu vērtējuma uzvarētāji) ir nedaudz neparasts, tomēr Latvijas čempionāta zelta medaļa tik un tā ir Latvijas čempionāta zelta medaļa. It sevišķi, ja tā ir pirmā Latvijas Vieglatlētikas savienības zelta medaļa manā LČ medaļu kolekcijā.
  • Gada trauma - pēdas trauma sezonas sākumā - Traumas šogad ir bijušas vairākas, taču tām visām pamatā bija iegūtā pēdas trauma aprīlī, pēc kuras pārāk ātri mēģinot atgriezties tiku atkal pie jaunām. Ja februāris, marts un aprīļa sākums vedināja domāt, ka maijā varēšu skriet maratonu un varbūt pat ātrāk kā līdz šim to esmu darījis, tad trauma aizlika kāju priekšā gan maratonam, gan lielos vilcienos arī visai sezonai.
  • Gada atgriešanās - dalība Latvijas čempionātos orientēšanās sportā - četrus gadus nebiju ar karti mežā orientējies un šogad pēc četru gadu pārtraukuma noskrēju pat veselas trīs orientēšanās distances. Atgriešanās gan bija ne tik viegla un veiksmīga kā būtu gribējis, taču nedaudz savas o-prasmes atsvaidzināju, lai varbūt kādu reizi mežā atgrieztos jau nākamgad.
  • Gada kļūme - kritiens Siguldas pusmaratona 10.5 kilometru distancē - rakstā par šo pasākumu var redzēt arī pašu kritiena video, taču, lai arī kritiens pats par sevi nebūtu nekas ārkārtējs, tas ir nācis ar vienu nepatīkamu blakusefektu. Kreisajā celī, kas kritienā laikam tika apskādēts visvairāk, kādu laiku pēc brūču apdzīšanas sāka krāties šķidrums jeb izveidojās tā saucamais bursītis. Lai arī nu jau tas ir atkal palicis salīdzinoši neliels, tomēr vēl aizvien vairāk kā divus mēnešus pēc notikuma uz kreisā ceļa četrrāpus nostāties nevaru, lai to nesatraumētu no jauna un šķidrums tajā atkal nepaliktu vairāk.
Par atbalstu treniņprocesā arī šajā gadā liels paldies pienākas Adidas, kas nodrošina mani ar skriešanas inventāru, Dobeles dzirnavniekam par brokastu putrām un citiem viņu gardumiem, paldies arī mūsu Skrien Latvija komandas atbalstītājiem Sony/Isostar/Dzanuškāns un partneri/Best4SportTV. Nu jau jaunajā treniņu ciklā treniņus labāk palīdzēs piefiksēt pulsometrs no Garmin. Paldies arī visiem pārējiem, kas ir ļāvuši skriet, jutuši līdzi, atbalstījuši grūtākos brīžos, lasījuši blociņa ierakstus un komentējuši gan publiski, gan anonīmi, gan tikai paši klusībā pie sevis. Uz tikšanos 2018.gadā!

1 komentārs :

Ja ir kāda vēlme kaut ko pie šī piebilst, tad lūgtum!

Lai komentārā ierakstītu savu vārdu (par ko es ļoti priecāšos), laukā "Komentēt kā" izvēlies punktu "Nosaukums/URL" un ailē Nosaukums ievadi savu vārdu, vai arī izvēlies "Anonīms", lai komentētu anonīmi (labāk tomēr komentē ar savu vārdu vai iesauku).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...