trešdiena, 2010. gada 10. marts

Skriešanas normatīvi un orientēšanās atlases

. . .

Vakar, papētot čehu atlašu plānus, pamanīju, ka čehiem viens no kritērijiem ir arī normatīvi stadionā. Vīriešiem 5000 m distancē A normatīvs ir 15:55, bet B - 16:25. Sievietēm ir 3000 m distance attiecīgi ar 10:55 un 11:15. Ja nespēj izskriet normatīvu, tad praktiski ir neiespējama iekļūšana izlasē. Savulaik padomju laikos PSRS izlasei arī esot bijuši obligāti stadiona normatīvi un daudzi Latvijas sportisti tos ir izbaudījuši (par konkrētiem normatīviem gan varbūt kāds var pastāstīt ko vairāk, jo precīzus to laiku kritērijus nezinu, vien esmu dzirdējis nostāstus), taču tagad, ja neskaita, ka kā viena no atlasēm pāris reizes ir bijis kross Biķernieku mežā (un tur parasti arī tika rēķināts koeficients pret labāko nevis kaut kāds konkrēts rezultāts), tad mums vairs neviens skriešanas ātrumu netestē.

Patiesībā šķiet, ka arī citas valstis dalās šajās divās grupās - tajās, kurās ir skriešanas normatīvi stadionā un tās, kurās šādi normatīvi nav. Piemēram, Ziemeļvalstīs uzsvars ir uz orientēšanos dēļ viņu sarežģītajiem apvidiem un viņiem normatīvu, šķiet, nav, savukārt Centrāleiropā apvidus ir tehniski vienkāršāks, un varbūt tieši tāpēc šajās valstīs biežāk kā viens no atlases kritērijiem ir uzrādītais rezultāts stadionā.

Katrā ziņā Latvijā, ieviešot šādus kritērijus, pieļauju, ka vīriešiem tas īpaši neko nemainītu un šādus rezultātus gana daudzi varētu arī izskriet. Savukārt, lai piedod man mūsu meitenes, bet nez kāpēc man šķiet, ka meitenēm ar šo normatīvu izskriešanu būtu krietni vien lielākas problēmas. Protams, galu galā paliek jau arī jautājums - vai rezultāts stadionā vispār ir vērā ņemams kā atlases kritērijs uz izlasi orientēšanās sportā...

9 komentāri :

  1. Neuzskatu, ka lai iekļūtu izlasē orienēšanās sportā, kā pilnvērtīgai atlasei būtu jābūt skrējienam stadionā... Vai vēl trakāk, ja nespēj izpildīt normatīvu, vispār vari aizmirst par izlasi... Savulaik PSRS tāda sistēma bija... un E. Zvaigzne diemžēl nevarēja izpildīt normatīvu... viņš piedalījās sacensībās ā.k. un sadeva visiem tur pa pakaļu tā pat, bez itkā vajadzīgā ātruma...
    Tāpēc uzskatu, ka ja tu spēj uzvarēt konkurentus orientēšanās distancē, tad neatkarīgi no tā, kurš skrien ātrāk, slēpo ātrāk, met basketbola soda metienus labāk, tieši tu esi pelnijis būt izlasē. Protams var jau spriedelēt par to, kuram lielāks potenciāls, kurš būtu noderīgāks piemēram, stafetes sacensībām u.taml... bet tas jau ir treneru uzdevums...

    AtbildētDzēst
  2. Tikai žēl, ka mums to treneru īsti nav - es domāju izlases treneri. Ja viņi redz sportistu vien pāris reižu gadā, tad tur jau atkal vien kaut kāds subjektīvs, lielākoties uz iepriekšējiem sasniegumiem pamatots lēmums tiek pieņemts. Līdz ar to, tā pēdējā piebilde vismaz Latvijā īpaši labi nestrādā.

    AtbildētDzēst
  3. reāli skriešana mežā un stadionā ir divas dažādas lietas!

    AtbildētDzēst
  4. Tas bija nevis E.Zvaigne bet Jānis Ģipslis.

    AtbildētDzēst
  5. Renār, tu esi valdē un vari rosināt ko gribi.Tā kā pats labi skrien, tad var saprast, ka gribi to testu! To varētu lietot vien tad, ja ir vienādi rezultāti o-atlasē. Ja ņems skrējienu, tad soļotāja un rogainiste Liepiņa būs 1., bet vai viņa patstāvīgi var atrast kaut vienu o-punktu:)) Bet skriet labi vajag! Diez vai tu pat spēj aptvert, cik augsts līmenis ir/bija/ 4 LAT labākajiem Ar cieņu Z.

    AtbildētDzēst
  6. Čehi ir malači! Un laicīgi visu plāno, lai treniņnometnēs varētu piedalīties ārzemnieki, ja ir luste. Vai tu zini kaut ka mums ir tādas treniņnometnes vispār? Ierosini Valdē A un B grupas. Ja nevar kā atbalstīt ar naudu, tad vismaz lai parāda godu. Izstrādā kritērijus un -AIZIET! A grupa būtu visi PČ, EČ finālisti, PK-? , PR- 100 -ks utt. B- grupa- visi no Izlases , PR- 400-ks utt. z.

    AtbildētDzēst
  7. Nu es jau neesmu teicis, ka gribu tādu testu :) Vienkārši fiziskā sagatavotība, manuprāt, ir pietiekami būtisks faktors, ko arī pēdējos gauds, startējot Pasaules kausa posmos un lielajos čempionātos, esmu savām acīm redzējis. Latvijā var vinnēt o-mačus un atlases Brantos, kur vairāk sanāk lauzties nekā skriet, bet pasaulē no ideālas orientēšanās, bet ne pārāk laba fiziskā jēga būs maza. Ja Hubmans skrietu pusmaratonu nevis 1:06, bet 1:10 vai vēl lēnāk, nez vai viņš pie zelta pasaulē varētu tikt, pat ar ideālu orientēšanos. Bet tam, ka tāds kritērijs varētu būt tikai kā izšķirošais pie līdzvērtīgiem rezultātiem, es pilnībā piekrītu.

    AtbildētDzēst
  8. Nu tad vajag rīkot pasaules mačus Brantos, lai ir orientēšanās nevis skriešana. :)

    AtbildētDzēst
  9. Vajag, vajag. Kāda jēga sūtīt sportistus bez izredzēm uz augstām vietām? Ja nu vienīgi pieredzes pēc.

    AtbildētDzēst

Ja ir kāda vēlme kaut ko pie šī piebilst, tad lūgtum!

Lai komentārā ierakstītu savu vārdu (par ko es ļoti priecāšos), laukā "Komentēt kā" izvēlies punktu "Nosaukums/URL" un ailē Nosaukums ievadi savu vārdu, vai arī izvēlies "Anonīms", lai komentētu anonīmi (labāk tomēr komentē ar savu vārdu vai iesauku).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...