trešdiena, 2012. gada 11. aprīlis

Pošamies uz Roterdamu

. . .

Līdz mana šī pavasara maratona startam atlikušas vairs tikai četras dienas. Lai arī nevaru vēl teikt, ka soma jau ir sakravāta, tomēr arvien vairāk jūtu, ka maratons tuvojas. Treniņu apjoms turpina samazināties jau teju nedēļu, un dienā skriet vien stundiņu vai pusotru kādreizējo divu vietā šķiet gaužām vienkārši un viegli. Iedvesmas veicināšanai ir pārskatīti arī iepriekšējo gadu Roterdamas maratona video apskati, bet jebkurā gadījumā varu droši teikt, ka vēlme svētdien skriet ir varen liela, jo galu galā no mana iepriekšējā maratona Amsterdamā svētdien būs pagājuši tieši 6 mēneši, un beidzot ir laiks aktīvi atgriezties sacensību apritē.
Maratona dienai nākot arvien tuvāk, aizvien skaidrākas kļūst arī laika prognozes maratonam. Starts pēc vietējā laika ir ieplānots 10.30, kas šogad ir pusstundu agrāk kā citus gadus ar domu par labākiem laikapstākļiem. Taču, šķiet, ka šogad tā pusstunda neko daudz nemainīs, jo prognozes liecina, ka, ja gaisa temperatūra +8-+10 grādu robežās varētu būt, kā reiz, maratonam radīta, tad vējš svētdien maratonistiem noteikti nebūs labākais draugs. Tieši svētdien tiek solītas lielas vēja brāzmas un vējš ap 9-10 m/s, kas pūtīs no ziemeļiem, un, zinot trases konfigurāciju, tas varētu nozīmēt visai ātrus pirmos kilometrus ar vēju mugurā, savukārt diezgan skarbus apstākļus distances vidusdaļā, kad nāksies skriet vējam pretim, piedevām tajā posmā arī sanāks šķērsot Erasmus tiltu (Erasmusbrug), kur no vēja nez vai varēs paslēpties pat aiz konkurentu mugurām (kaut arī zinot maratonistu ķermeņa apmērus, aiz viņiem īsti paslēpties vispār nevar - tikai TV ekrānos izskatās, ka viņi būtu normāla auguma, kaut realitātē it sevišķi Āfrikas pārstāvji ir man labi ja līdz pleciem un arī pārējie puslīdz ātrie maratonisti nav ne gari, ne resni). Jācer vien, ka Roterdamā apbūve ir gana pateicīga, lai pilsētas ielās vēju tik ļoti nejustu, jo citādi traucēklis tas var būt visai nopietns. Atceroties pērnā gada savu pavasara maratonu Diseldorfā, kur līdztekus lielajam karstumam bija arī varen iespaidīgs vējš, jāsaka, ka atšķirība skriešanai pa un pret vēju var būt pat 10-15 sekundes kilometrā, līdz ar to vienmērīgs skrējiens tur nesanāk nu nekādi. Bet kā teikt, 'neesam jau no cukura', un ne jau laikapstākļiem būtu jāļauj izjaukt kāda skrējiena plāni.
Līdzjutējiem, kas par Roterdamas maratonu grib uzzināt ko vairāk, noteikti ieteiktu apmeklēt Roterdamas maratona mājas lapu. Kā jau iepriekš minēju starts svētdien 15.aprīlī ir plānots 10.30 pēc vietējā jeb 11.30 pēc Latvijas laika. Organizatori man it kā ir piešķīruši 137.numuru, kaut arī meklētājā to atkal vairs atrast nevaru. Maratona dienā rezultātus noteikti varēs atrast arī mājas lapā, taču pieļauju, ka līdzīgi kā pērnā gada rezultātus, arī šogad tos varēs apskatīt caur šo saiti vai arī atrast tos mājas lapas rezultātu sadaļā. Maratonu TV translēšot Nīderlandes vietējā televīzija (Nederland 1) - , kā arī internetā to par maksu pārraidīšot UniversalSports.com, kas nozīmē, ka Latvijā to vērot tiešsaistē nez vai varēs (Eurosport šogad ir izvēlējušies svētdienas rītā translēt Parīzes maratonu), bet, kas zina, varbūt kaut kur maratona dienā uzrodas kāda saite arī uz bezmaksas TV pārraidi internetā.
No Latvijas Roterdamas maratonā svētdien startēs prāvāks maratonistu pulciņš, šķiet tuvu desmit. Cik man zināms, viņu vidū arī būs Dace Lina, kas droši vien centīsies tuvoties olimpisko spēļu A normatīvam. Noteikti, ka dalībnieku vispār būs gana daudz salīdzinoši ātri skrējēji, kas centīsies vēl paspēt ielēkt olimpiskajā vilcienā (uzreiz varu pateikt, ka man tāda plāna patlaban nav).Tāpat organizatori sola, ka Kenijas skrējēji centīsies labot pasaules rekordu, kurš kopš pagājušā gada ir 2 stundas 3 minūtes un 38 sekundes. Tas viss nozīmē vien to, ka maratons solās būt aizraujošs un cerams labiem rezultātiem pārpilns, un mājās palicējiem atliek vien turēt īkšķus par to, lai skrējiens padodas patiešām labs un, lai vēji maratona laikā pūš krietni mazāk kā laika prognozētāji to patlaban sola.

3 komentāri :

  1. "Jācer vien, ka Roterdamā apbūve ir gana pateicīga, lai pilsētas ielās vēju tik ļoti nejustu", šo cerību vari pārbaudīt jau tagad - apskatot BING [Bird's eye] 3D karti
    http://www.bing.com/maps/

    Veiksmīgu maratonu un vieglas kājas! :)

    AtbildētDzēst
  2. "Jācer vien, ka Roterdamā apbūve ir gana pateicīga, lai pilsētas ielās vēju tik ļoti nejustu", šo cerību vari pārbaudīt jau tagad - apskatot BING [Bird's eye] 3D karti
    http://www.bing.com/maps/

    Veiksmīgu maratonu un vieglas kājas! :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies!
      Pirms raksta rakstīšanas jau biju vietām papētījis trasi ar Google Street View, tā ka par atsevišķām vietām priekšstats ir, bet kā tas viss ierobežos vēju realitātē varēšu vien izjust tikai tur uz vietas.

      Dzēst

Ja ir kāda vēlme kaut ko pie šī piebilst, tad lūgtum!

Lai komentārā ierakstītu savu vārdu (par ko es ļoti priecāšos), laukā "Komentēt kā" izvēlies punktu "Nosaukums/URL" un ailē Nosaukums ievadi savu vārdu, vai arī izvēlies "Anonīms", lai komentētu anonīmi (labāk tomēr komentē ar savu vārdu vai iesauku).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...