pirmdiena, 2009. gada 30. marts

Olimpiskās spēles

. . .

Pirms kāda laika biju aizsūtījis IOF vēstuli ar jautājumu par viņu nostāju saistībā ar orientēšanās sporta iekļaušanu Olimpiskajās spēlēs. Protams, IOFs jau labu laiku ir definējis, ka lielais mērķis ir orientēšanās sports olimpiskajās spēlēs. Taču, vai mērķis ir virzīt tikai klasisko orientēšanos, vai arī pēdējā laikā tik bieži pieminēto ziemas-o, tas arī līdz šim man īsti nebija skaidrs.
Kā izrādās, tad mērķis ir dabūt Olimpiskajās spēlēs gan o-vasarā, gan o-ziemā, gan velo-o (OTD gan nav pieminējuši), bet tā kā iekļūšanai ziemas spēlēs ir zemāki kritēriji, tad tā arī ir bijusi pirmā disciplīna, kas ir virzīta uz olimpiādi.
Mans personīgais viedoklis ir, ka vispirms būtu iekļaujama klasiskā orientēšanās, kā visu orientēšanās paveidu pamats, un arī IOFā ir bijuši dažādi viedokļi par to, kam tad būtu jābūt prioritātei. Taču, cik var noprast, tad nekāds gala slēdziens vismaz šajā jautājumā nav bijis.
Galu galā ātrākais, kad orientēšanās sports varētu tikt izskatīts kā kandidatūra iekļūšanai Olimpiskajās spēlēs, ir 2011. gads ziemas spēlēm 2018.gadā un 2013.gads vasaras spēlēm 2020.gadā. Līdz tam gan saistībā ar vasaru būtu jāpapildina IOF biedru saraksts, jo šobrīd tas ir vēl piecas ailītes par īsu.

2 komentāri :

  1. Orientēšanās sportam olimpisko spēļu kontekstā ir viens būtisks trūkums: iespējas sacensības pilnvērtīgi parādīt televīzijā. Un tā kā olimpiskajās spēlēs vairāk kā jebkuros citos čempionātos ir svarīga masu mediju, sponsoru un publicitātes komponente, tad orientēšanās sporta funkcionāriem nopietni jāpadomā, kā padarīt orientēšanos interesantu arī skatītājiem.
    Atšķirībā no citiem sporta veidiem, orientēšanās skrējieni diemžēl nenotiek pa iepriekš zināmu trajektoriju, tāpēc grūti izvietot mežā kameras un cerēt, ka visi līderi arī skries tām garām. Ar skatītāju punktiem vien, manuprāt, ir par maz. Varbūt, ka risinājums ir GPS, bet tad tā tehnoloģija vēl jāatstrādā, jo kā novērots dažās jau bijušās sacensībās, mežā šur tur tomēr pazūd GPS raidītāju "redzamība". Būtu interesantāk, ja vismaz top orientieristi distancē dotos ar miniatūrām galvas kamerām, kuras varētu piestiprināt, piemēram, pie galvas (sviedru) apsēja un skatītājiem būtu iespēja pasekot orientieristam arī no 1. personas.

    AtbildētDzēst
  2. Nu jāsaka, ka ar katru gadu orientēšanās TV pārraides paliek aizvien kvalitatīvākas un skatāmākas, GPS piedāvātās iespējas jau arī tiek izmantotas vairākus gadus. Pagājušogad Čehijā Pasaules čempionātu vērot online-TV pat bija diezgan interesanti. Protams, vēl ir daudz kur augt, bet domāju, ka kvalitatīvu TV pārraidi uztaisīt ir iespējams. Neapšaubāmi pilsētu sprintos tas ir izdarāms daudz vieglāk, kur arī mazo galvas kameru izmantošana varētu būt visreālākā, kas jau atsevišķos video montējumos ir izmantots. Vienīgi nedaudz jāpagaida, lai kameru izmēri (tai būtu jābūt pietiekami mazai, lai neatstātu iespaidu uz pašu sporta nodarbi) un to cena būtu samērojami, lai to izmantošana arī nepadarītu visu pasākumu pārāk dārgu. Domāju, ka līdz 2020.gadam redzēsim ne tādus tehnikas sasniegumus vien.

    AtbildētDzēst

Ja ir kāda vēlme kaut ko pie šī piebilst, tad lūgtum!

Lai komentārā ierakstītu savu vārdu (par ko es ļoti priecāšos), laukā "Komentēt kā" izvēlies punktu "Nosaukums/URL" un ailē Nosaukums ievadi savu vārdu, vai arī izvēlies "Anonīms", lai komentētu anonīmi (labāk tomēr komentē ar savu vārdu vai iesauku).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...