trešdiena, 2010. gada 31. marts

Sporta uzturs

. . .

Kādu laiciņu atpakaļ pie viena no ierakstiem blociņā bija šāds komentārs:

Renār, uzraksti lūdzu savu redzējumu par Sporta pārtikas lietošanas nozīmi orientierista dzīvē...vai bez speciālas Sporta pārtikas lietošanas ir iespējams sasniegt augstus rezultātus orientēšanās sportā?
Tad nu beidzot esmu saņēmies ko uzrakstīt par šo lietu.

Patiesībā jau varētu teikt, ka neesmu tas labākais, kam prasīt padomu šajā lietā, jo esmu visai labs piemērs, cik daudz iespējams sasniegt, praktiski nelietojot nekādu speciālu sporta uzturu. Treniņu procesa laikā izdzeru augstākais vienu Maximas recovery bundžu pusgada laikā. Un to arī uzjaucu tikai tad, kad jūtos patiesi noguris, un patiesībā domāju, ka tas vairāk ir psiholoģiskam efektam, ne tik daudz, cik dod pats dzēriena sastāvs. Arī maču laikā un pirms mačiem kaut kādu sporta pārtiku lietoju gaužām maz. Un visas reizes, kurās līdz šim želejas un tamlīdzīgas lietas distances laikā esmu lietojis, tās nav devušas nekādu manāmu rezultātu.

Tajā pat laikā jāsaka, ka ļoti svarīgi ir distances laikā dzert kaut vai tīru ūdeni. Un pie principa "jādzer, kamēr vēl negribās - kad gribās, tad jau ir par vēlu" pieturos visai cieši. Patiesībā arī visās citās jomās, manuprāt, ar gana pareizu, ja tā var teikt, dzīvesveidu (8h miegs, sabalansēts uzturs, vingrošana pēc treniņiem u.tml.) var gluži labi nodrošināt organisma atjaunošanos pēc treniņu un sacensību slodzēm.

Galu galā jāsaka, ka tas, ka īpaši neaizraujos ar sporta pārtikas lietošanu varbūt arī nav pareizi, jo, pilnīgi iespējams, ka tādējādi sev liedzu sasniegt augstākus rezultātus (nodrošināt organisma atjaunošanos ar dabiskām metodēm nav tas pats, kas izspiest maksimālo no organisma sacensību laikā, ko dod dažādi sporta dzērieni ar īpaši tam paredzētām vielām), taču viens ir tas, ka esmu par tīru sportu (uz plaši nopērkamajiem sporta dzērieniem gan šis punkts nekādīgi nav attiecināms), bet galvenais ir tas, ka man vienmēr ir gribējies saprast, cik daudz spēju izdarīt paša spēkiem, bez jebkādu ārēju faktoru iejaukšanās.

4 komentāri :

  1. Paldies, Renār, ka uzrakstīji...varbūt Krūmiņš Jānis uz savas ādas ir izbaudījis, vai ir jēga no Maxima un EthicSport produkcijas regulāras lietošanas, kādreiz būs jāpajautā viņam...

    AtbildētDzēst
  2. piekrītu, ka sabalansēts uzturs ir galvenais priekšnoteikums un sporta pārtika ir tikai ērta "piedeva", jo neilgi pirms/pēc treniņa vai sacensībām ātri un labi paēst bieži vien nav iespējams. tomēr arī ikdienas uzturu iespējams "optimizēt" sportista grafikam. te mans ķīmiski-loģiskais redzējums par sportista ēdienkartes pielāgošanu.

    AtbildētDzēst
  3. renchix, uzraksti par leģendu izmantošanu! Cik bieži ieskaties? Kam pievērs uzmanību? Vai ir situācijas, kad visas distances laikā iztiec tikai ar to informāciju, kas ir KP aplītī un leģendā nemaz neieskaties?

    Skaidrs, ka mikro-orientēšanās sportā leģendas ir centrālā lieta, bet kā elites sportisti izmanto leģendas sprintā, vidējās, garajās distancēs?

    AtbildētDzēst
  4. Paldies. Gribētu uzzināt, vai savos treniņos iekļauj arī spēka treniņus, lai attīstītu ķermeņa augšdaļu? Vai ja mērķis ir izturības stiprināšana spēka treniņi vispār ir nepieciešami?

    AtbildētDzēst

Ja ir kāda vēlme kaut ko pie šī piebilst, tad lūgtum!

Lai komentārā ierakstītu savu vārdu (par ko es ļoti priecāšos), laukā "Komentēt kā" izvēlies punktu "Nosaukums/URL" un ailē Nosaukums ievadi savu vārdu, vai arī izvēlies "Anonīms", lai komentētu anonīmi (labāk tomēr komentē ar savu vārdu vai iesauku).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...