svētdiena, 2010. gada 9. maijs

Nedēļas nogale Kurzemē - Latvijas čempionāts

. . .

Šī gada pirmās divas Latvijas čempionāta orientēšanās sportā distances - sprints un garā - ir aizvadītas. Ne gluži tā kā būtu gribējis, ne gluži tā kā biju spējīgs, bet nu tur jau neko nepadarīsi.

Sprints
Sprintā (karte zemāk), visai neraksturīgi man, divās vietās iegāza variantu izvēle, kā arī, protams, nepareizā punkta paņemšana. Sāku, kā man likās, diezgan lēni, un, pirmo punktu paņemot, vēl nospriedu, ka jāsāk skriet ātrāk. Uz otro punktu, iespējams, kreisais variants bija ātrāks, jo tur nebūtu jāpievar tik liels kāpums, bet tur neko nezaudēju. Uz trešo punktu, kā izrādās, praktiski visi, tai skaitā arī es, bija šķērsojuši pirms punkta esošo kartē zīmēto melno sienu, kuru pēc noteikumiem šķērsot nedrīkst, bet nu dabā gan īsti nekas par to neliecināja.

Līdz 6.KP biju pamanījies jau būt līderis distancē, taču tad sekoja septītais punkts. Nogriežoties no pļavas mežā, pa gabalu jau pamanīju punktu, un lai arī sākumā šķita, ka nez vai tas ir mans, tomēr nez kāpēc izlēmu, ka tas ir īstais, atzīmējos un tad sāku pētīt, ka nav mans numurs. Ar pirkstu izbraucu cauri visām leģendām, lai pārliecinātos vēlreiz, taču mans punkts tas nebija. Tad vēl nedaudz pagāja, kamēr novērtēju apkārtni un galu galā ieraudzīju savu punktu, bet līdz ar to vairāk kā 20 sekundes bija zaudētas. Uz 9.KP skrienot, iedomājos, ka tā vieta ir ļoti līdzīga tiem apstākļiem, kādi bija pirms diviem gadiem sprintā Raganā. Tad uz 10.KP sekoja varianta kļūda, jo izlēmu, ka ejot taisni būs jākāpj baigā kalnā un labāk iešu pa augšu pa labo pusi. Galu galā arī tur paņēmu dažas liekas horizontāles, bet etapā atkal pazaudēju 20 sekundes tiem, kas bija gājuši pa taisno. Uz 11.KP pa nogāzi kārtīgi paslidinājos, droši vien "piepalīdzēja" tas, ka naglu man bučos ir palikušas pavisam maz, lai gan grūti iedomāties, ko darīja tie, kas skrēja ar botām.

Pēc tam uz 12.KP  vispirms jau problēma bija tā, ka nepamanīju kreiso variantu, kas bija ātrāks, taču, ejot pa savu variantu un šķērsojot upi, iekāpu kaut kādā bedrē kā rezultātā pilnā augumā ieplanēju upē - rezultātā slapja karte, sasista roka un neliels apjukums pieceļoties līdz brīdim, kad kartē atkal atradu vajadzīgo etapu. Uz kritienu gan droši vien zaudēju mazāk par 10 sekundēm, bet vēl ja pieskaita nepareizo variantu, tad atkal padsmit sekundes zaudētas. Atlikušo daļu līdz finišam veicu bez īpašas aizķeršanās, ja neskaita, ka padaudz zaudēju uz 14.KP, skrienot lejup pa nogāzi, kā arī uz 17.KP nevarēju izšķirties par variantu - pēc nelielas minstināšanās izvēlējos iet pa leju, lai gan pa augšu pa pļavu laikam tomēr bijis ātrāk.

Rezultātā 6.vieta, +1:13 aiz pirmās vietas, 36 sekundes aiz sudraba medaļas. Paskriet it kā varēju, tomēr īsti kur ieskrieties jau nebija, kalni gan man nepatika - laikam tāpēc ka tik stāvi, un tur jau tā skriešana tad nosacīta.

Karte - 1.aplis

Garā distance
Pēc sprinta ļoti gaidīju garo distanci. Gan tāpēc, ka garā distance man vairāk piedienas, jo tur lielāka loma izturībai, gan arī tāpēc, ka gribējās revanšēties par sprinta vājo sniegumu. Ierodoties sacensību centrā, gan biju  nedaudz pārsteigts par vēso laiku, taču, skrienot gan tas patiesībā netraucēja.

Pirmos trīs punktus diezgan labi, vien uz otro sanāca ar nelielu līkumu, uz pirmo punktu skrienot arī paspēju ātrumā apskatīt pirmā apļa distanci un pa lielam izlemt variantus garajiem etapiem. Tāpēc arī uz 4.punktu devos pa iepriekš izvēlēto variantu pa stigu, tomēr etapa beigu daļā izlēmu "nogriezt stūri" un lai arī sākumā mežs bija balts, tomēr pēc tam sākās egles un pa vidam nedaudz pazaudēju savu atrašanās vietu, kā rezultātā izskrēju par daudz pa kreisi izcirtuma galā. Skrienot kļūda likās mazāka, tomēr kartē tomēr redzu, ka kļūda ir paliela un Kalvim zaudētā minūte šajā etapā arī gandrīz tika pazaudēta šajā kļūdā etapa beigu daļā.

Nākamā kļūda bija atkal nosacīti garajā etapā uz 7.KP. Sākumā tiku uz mazās taciņas, taču biju izlēmis iet pa zaļajiem kalniņiem, un no taciņas nogriezos, taču tad īsti pat nevaru kartē saprast kā esmu skrējis, jo lai arī nemanīju, ka stigai pārskrēju pāri, tomēr laikam biju skrējis gar kalna malu pa nelielu izcirtumu (vai vējgāzes rezultātā radušos klajāku vietu) un tad pēc kāda laika atkal tiku uz stigas. Galu galā atkal nonācu uz izcirtuma galā pie kura biju, jau skrienot uz 4.KP. Daļu laika biju pazaudējis līdz tam, taču tā kā iepriekš biju izlēmis, ka skriešu pa mazo taciņu cauri purvam, tad no izcirtuma gala arī devos uz to, lai gan patiesībā vajadzēja gar izcirtumu iet pa labi, jo pa turieni līdz punktam bija tuvāk. Etapa beigās vēl nopētīju, kur man būs jāskrien "puķītē" taču pa ceļu centos skriet gana ātri, taču ar visām nebūšanām atkal minūte labākajam laikam etapā zaudēta.

Nelielu līkumu uzmetu uz pirmo punktu puķītē, sākumā ejot nedaudz par daudz pa labi, atrodot nepareizo bedri un punktu pamanot tikai pēc neliela brītiņa. Laikam kādas 20 sekundes uz to pazaudēju. Atlikušie "puķītes" punkti tika paņemti bez problēmām. Kad visu "puķīti" biju izskrējis beidzot arī atļāvos padzerties dzirdināšanas punktā. 14.KP paņēmu pavisam labi, lai arī vienu brīdi likās, ka ar šo punktu varētu būt problēmas. Tālāk atkal bija pagarš etaps uz 15.KP, un kā izrādās, tad šeit esmu zaudējis uz nepareizu variantu. Pa taisno esot bijis ļoti labi skrienams, neskatoties uz to, ka kartē vietām zīmēts "zaļais". Es gan bez domāšanas izvēlējos ceļa variantu pa labi un pa ceļu arī pieklājīgā ātrumā centos tikt uz priekšu. Uzņemto ātrumu gan strauji samazināja aizaugušā ezera gala šķērsošana, jo tur aptuveni 150 metrus nācās skriet/brist pa ūdeni, brīžiem līdz pat celim. Punkta vieta kartē izskatījās tāda viltīga, taču patiesībā punkts spīdēja jau pa lielu gabalu un tāpēc punktu paņemt nebija problēmas. Atceļā atkal nācās šķērsot ūdens lauku, bet pie paša 16.KP biju aizskrējis nedaudz par daudz pa labi, taču punktu par laimi pamanīju. Un tad jau sekoja kartes maiņa, ūdens dzirdināšanas punktā un līdzjutēju saucieni un devos otrajā aplī.

Lai arī otrā apļa pirmo punktu paņēmu ar nelielu līkumiņu, tomēr, kā par brīnumu, šajā etapā esmu ticis pie pirmā laika. Uz 19.KP sākumā domāju skriet pēc iespējas tālāk pa stigu un tad pa valni gar grāvi līdz punktam. Taču nolēmu nogriezt stūri un iet taisnāk, taču pirms punkta pamanīju pirmo mikropauguru, pie kura, protams, punkta nebija. Līdz ar to aizskrēju līdz tam grāvim, gar kuru biju plānojis skriet sākumā un atkal sanāca uzmest līkumu pirms paņēmu punktu.
Uz 21.KP bija otrā apļa galvenā kļūda. Patiesībā no punkta gandrīz vai vajadzēja uzreiz iet pa labi pa taku, taču gāju pa taisno, bet laikam dēļ vietām pabiezā meža nenoturēju virzienu un aizvilku pa labi Izskrienot uz takas, domāju, kas esmu uz mazās taciņas un pa to tad tik jāskrien punkta virzienā, taču kā izrādās mazo taciņu nebiju manījis un attapos, kad pa gabalu sāka spīdēt jaunaudze pašā kartes malā. Tā nu 21.KP paņēmu ar lielu līkumu, uz ko zaudēju nepilnu minūti.

Uz 22.KP sekoja kross pa ceļu gandrīz līdz pašam punktam. Atlikušie punkti patiesībā nāca praktiski bez problēmām. Uz 25.KP nedaudz saminstinājos pie blakus bedres, un uz 27.KP apskrēju pavisam riņķī pa ceļu, lai gan tur varbūt varēja nogriezt stūri, kā arī uz 28.KP, iespējams, vajadzēja ilgāk paskriet pa leju un kalnā kāpt tikai pirms paša punkta izcirtumā.
Brīdī, kad tuvojos pēdējam punktam, man šķita, ka esmu noskrējis ļoti labi (tad vēl šitādu analīzi nebiju taisījis) un domāju, ka, iespējams, pat varētu vinnēt maču. Finišā Vilnis no Alūksnes man vēl uzbļāva, ka, ja man ir stunda un deviņpadsmit minūtes tad būšu vinnējis, taču, finiša pulkstenī ieraugot, ka mans laiks ir stunda divdesmit piecas, pirmajā mirklī biju nedaudz pārsteigts, ka tik daudz zaudēju.

Kalvis šodien bija patiesi ātrs, taču otrā vieta, tāpat kā vakar, bija gluži reāla. Paskatījos, ka otrā apļa laiks man ir otrs labākais (aiz Kalvja) un patiesībā patiešām būtu gribējies, ka distance bija garāka, jo spēka vēl bija diezgan daudz (pēc splitiem izskatās, ka citiem gan ir kļuvis grūtāk, jo beigās esmu ticis pie vairākiem labākajiem etapa laikiem). Vienīgais mīnuss, ka uz distance beigām atsvaidzināju savu cirkšņa traumu, ko ieguvu pirms aptuveni pusotras nedēļas un ik pa laikam treniņos tā lika par sevi manīt. Jācer, ka šis "atsvaidzinājums" nav uz ilgu laiku.

Starp citu, šodien skrienot, galvā visu laiku skanēja Reiganu jaunā dziesma "Laura". Vēl man patika, ka uz kartes minēts - "Informatīvais atbalsts Zaldus zeme". Laikam esam bijuši Zaldū. Un patiesībā man liekas, ka arī garās distances kartes nosaukums ir nevis "Skrundas nov.", bet gan "Skr un das nov.", bet te varbūt man vienkārši acis mežģās.

Karte - 1.aplis
Karte - 2.aplis


Tā kā šīs divas dienas bija arī atlases uz Pasaules čempionātu, kas augustā notiks Norvēģijā (vēl atlikusi viena atlase Kāpas otrajā dienā), un uz kuru brauks vien 4 sportisti, tad pacentos sarēķināt arī punktus, tiem, kas reāli varētu pacīnīties par vietu izlasē uz šo maču. Un pagaidām rezultāti izskatās šādi:

Sprints             Garā          Kopā
AP 00:15:16 100.00 01:24:16 96.08 196.08
KM 00:16:34 92.15 01:20:58 100.00 192.15
JK 00:15:53 96.12 01:24:30 95.82 191.94
RR 00:16:29 92.62 01:25:00 95.25 187.87
EB 00:15:55 95.92 01:28:15 91.75 187.66
AJ 00:16:12 94.24 01:28:42 91.28 185.52
Izskatās, ka vienīgais, kurš var būt drošs par savu vietu komandā ir Artūrs Pauliņš, bet par pārējiem skaidrs, ka te visu izšķirs Kāpa, lai gan vēl jau noteikumos stāv ierakstīts komisijas lēmums, lai gan šķiet, ka pie šādas sīvas cīņas, nez vai tā pielietojums būtu lietderīgs.

4 komentāri :

  1. Vispār kļudas mums diez gan līdzīgas - otrajā garajā arī mistiski izskrēju gar 4. kp:D... Un etapā uz 21. kp es un arī daudzi citi novirzijās spēcīgi pa labi... pieļauju pat, ka iespējas tur kartes malā k-kas nav izzīmēts...

    Un par to dziesmu:D.. Neapskaužu, ja savas turpat 1,5h "klausījies" ko tādu:D

    AtbildētDzēst
  2. Labs apraksts un analīze. Bija interesanti!

    AtbildētDzēst
  3. Kāpēc uz ceturto neizmantoji ceļa variantu,tas ir vinnējošais,atpakaļ uz septīto, atkal to pašu ceļu.

    AtbildētDzēst
  4. Nu uz septīto jau es pats tur neplānotus brīnumus sataisīju, bet uz ceturto riņķī pa ceļu izskatās baigais līkums. Pa taisno, kamēr vēl biju uz stigas, ātrums praktiski kā pa ceļu, tās beigas ar visu kļūdu pamatīgi sabremzēja. Kalvis, cik zinu, uz ceturto bija gājis pa kalniņiem jau uzreiz no paša sākuma, stigu nemaz īsti neizmantojot.

    AtbildētDzēst

Ja ir kāda vēlme kaut ko pie šī piebilst, tad lūgtum!

Lai komentārā ierakstītu savu vārdu (par ko es ļoti priecāšos), laukā "Komentēt kā" izvēlies punktu "Nosaukums/URL" un ailē Nosaukums ievadi savu vārdu, vai arī izvēlies "Anonīms", lai komentētu anonīmi (labāk tomēr komentē ar savu vārdu vai iesauku).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...