piektdiena, 2010. gada 14. maijs

Par garumiem

. . .

Pa daļai šis varētu būt kā neliels turpinājums nesenajam ierakstam par gatavošanos sacensībām, esot vēl mājās.

Līdzās tam, ka gribam jau laikus zināt pa kādu apvidu mačā būs jāskrien - purvi, brikšņi vai gluži otrādi ļoti labi skrienams apvidus, īpašs faktors ir arī distances garums, kas bieži vien ir lieta, ko sacensību nolikumā/biļetenā dalībnieki gaida ieraugām visvairāk. Un tieši distanču garumi bieži vien ir lielākais iemesls, kāpēc pirms sacensībām valda satraukums, tiek lamāti rīkotāji un vēl sazin kas.

Taču patiesībā jau, ja vien mūsu distanču plānotāji patiešām ievērotu o-skrējiena noteikumus, tad bez distanču garumiem varētu arī vispār iztikt, jo sacensību noteikumos taču ir minēti plānojamie uzvarētāju laiki gan sprintā, gan vidējā, gan garajā distancē (maratons ir vienīgā distance, kur ir atstātas pietiekami plašas variācijas iespējas un tur paredzamais uzvarētāja laiks nolikumā patiesi būtu laba vadlīnija dalībniekiem). Ne par velti gatavojoties o-sacensībām, ir jābūt gatavam skriet noteiktu laika periodu pretstatā tam, kā tas ir skriešanā, kur Tev ir jābūt gatavam veikt noteiktu distanci.

Problēmas gan sākas, pirmkārt, tajā ka mums ir populāras "saīsinātas garās" distances, un, ej nu sazini, cik ļoti saīsināta tā garā distance sanāks - varbūt tā drīzāk būs kā pagarināta vidējā. Otra lieta, ka bieži vien distanču plānotāji nespēj uzplānot distanci tā, lai uzvarētāja laiks patiesi atbilstu noteikumos minētajam. Sprintā pēdējā laikā distance ir bijusi par garu - šogad esmu skrējis divu sprintus un abos uzvarētāja laiks bija vairāk par 15 minūtēm. Savukārt garajās distancēs, vismaz elites grupā, līdz noteikumos minētajām 90-100 minūtēm ir patālu jau ne pirmo gadu vien. Pa gadu gadās varbūt vienas vai divas sacensības, kur patiesi garā distance ir ar pietiekamu garumu.

Es gan neesmu pētījis, kā citās grupās uzvarētāju laiki atšķiras no noteikumos minētā. Var jau būt, ka tur plānotājiem labāk sokas ar distances garuma notrāpīšanu, un tad jau patiesībā jo mazāk būtu jāsatraucas par distances garumu, jo zini tik un tā ar kādu aptuveno laiku mežā rēķināties. Un arī tiem, kas par pirmajām vietām necīnās un uzvarētāja laikā neskrien, visticamāk ka maču no mača atstatums no pirmās vietas laika ziņā būs +/- vienāds, kas nozīmē, ka arī tad uz konkrēto distanci savu laiku jau var prognozēt.

1 komentārs :

  1. No vienas puses - lai precīzi izplānotu uzvarētāja laiku, vispirms būtu jāzin dalībnieku sastāvs (spējas). No otras puses - distanču garumiem jābūt zināmiem pirms sākas pieteikšanās. Pretruna.:) Bet ir jau taisnība, ka maču rīkotāji īpaši nedomā par "stila tīrību" sprintā un garajā distancē. Galvenais ir izpatikt publikai.:)

    AtbildētDzēst

Ja ir kāda vēlme kaut ko pie šī piebilst, tad lūgtum!

Lai komentārā ierakstītu savu vārdu (par ko es ļoti priecāšos), laukā "Komentēt kā" izvēlies punktu "Nosaukums/URL" un ailē Nosaukums ievadi savu vārdu, vai arī izvēlies "Anonīms", lai komentētu anonīmi (labāk tomēr komentē ar savu vārdu vai iesauku).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...