pirmdiena, 2010. gada 24. maijs

"Rīgas piecītis"

. . .

Kā biju iecerējis, vakar no paša rīta devos uz Rīgu, lai pavērotu Rīgas maratonu, kas gan nospiedošā satelītskrējiena (5km) dalībnieku vairākuma dēļ drīzāk būtu dēvējams par "Rīgas piecīti".

Pašu starta brīdi gan neredzēju, taču, kā dzirdēju, tad pusmaratona un maratona dalībnieki patiesi startēja nevis 9;25, kā bija plānots, bet gan apmēram 10 minūtes vēlāk. Cik noprotu viņi bija startā turēti tik ilgi, līdz minimaratona dalībnieki visi bija šķērsojuši starta līniju un bija brīvs ceļš nākamajiem startētājiem. Līdz ar to jāsaka, ka labi, ka nelija lietus vai nebija auksts laiks, citādi, 10-15 minūtes gaidot startā, varētu arī paspēt nosalt. Ja reiz līdzīga problēma ar garo distanču starta atlikšanu bija arī pērn, nav īsti skaidrs, kāpēc šogad organizatori bija iedomājušies, ka šogad 5 minūtēs minimaratonisti varētu paspēt izstartēt...

Par bruģi un ātrāko skrējēju līkumošanu gar lēnākajiem arī nebiju kļūdījies savās pirmsmaratona pārdomās. Vakarā LNT maratona apskatā neviens vien pieminēja to, ka bruģis patiesi bija traucējis. Lauris Lizbovskis, vēl maratona distancē esot, minēja puspajokam, ka Vecrīgu vispār vajadzētu izslēgt no maratona trases. Tāpat intervijās ātrākie minēja arī to, ka cilvēku bijis patiesi daudz, kas bija nedaudz traucējuši, jo vietām nācās līkumot, lai tiktu tiem garām (neredzēju kā tas izskatījās Vecrīgā, taču tur šaurajās ielās noteikti tas bija vēl grūtāk izdarāms nekā citviet). Stāvot uz Vanšu tilta un gaidot otrā apļa pusmaratonistus, ātrākos skrējējus pat palaidām garām, jo policijas motocikls un velo brauca līdzi tikai šķiet pirmajam pusmaratonistam, pārējie paši sev "lauza ceļu" caur vēl pirmā apļa skrējējiem un tāpēc nav brīnums, ka kopējā pūlī kādu arī palaidām garām.

Vēl viena lieta, kas mani uzjautrināja, bija tā, ka brīdī, kad tuvojās laiks ātrākajiem maratonistiem nākt finišā, komentētājs un arī daļa preses pārstāvju devās uz pusmaratona apbalvošanu, un pa to laiku finišēja gan visi trīs ātrākie maratonisti, gan Nils Ušakovs pusmaratona distancē, un skatītāji par to palika neinformēti, vien Saskaņas centra atbalstītāji-jaunieši ar plakātiem un skaļiem saucieniem finiša zonā sveica savu "varoni". Katrā ziņā šis moments vēlreiz apliecināja to, ka maratonistiem īpaša uzmanība piešķirta netika (kaut kādi fotogrāfi gan uz brīdi pirmās vietas ieguvēju aplenca). Lai gan, piemēram, no komentēšanas viedokļa var jau arī nedaudz saprast Timrotu, kurš droši vien visu runājamo jau bija iztērējis uz minimaratona dalībniekiem :)

Taču visā citā ziņā priekš skatītājiem vakardienas skrējiens bija izdevies - gan siltais (pat ļoti siltais) laiks, gan Hanzas maiznīcas sviestmaizes krastmalā, un vispār labais finiša/starta zonas novietojums krastmalā padarīja pasākumu visai patīkamu vērošanai. Arī paspējām pabūt vairākās vietās trasē, kur arī vairākās vietās varēja pavērot dalībniekus, pēc tam pāriet uz nākamo krustojumu un atkal pēc brīža redzēt tos pašu skrējējus. Vakarā arī martona apskats 45 minūšu garumā kanālā LNT bija interesants kopsavilkums, lai varētu apskatīt to, kas tika palaists garām, vērojot maratonu klātienē.

Kādas sajūtas par pasākumu gan ir dalībniekiem daudz nemāku teikt, tāpat nezinu, cik forši dalībniekiem bija, piemēram, skriet pa tālo Olimpiskā centra rajonu, kur droši vien skatītāju un uzmundrinātāju nebija, un kā veicās ar Vanšu tilta vairākkārtēju pārvarēšanu, ko grūtāku vēl padarīja arī visu laiku karsējošā saule. Taču gan jau nākamgad tiks pārsists arī šī gada dalībnieku rekords, vienīgi jācer gan, ka tas notiks uz maratonistu un pusmaratonistu, nevis uz vēl pāris tūkstošu jaunu satelītskrējiena dalībnieku rēķina.

3 komentāri :

  1. Bruģim nebija ne vainas :) Vismaz man - nedaudz orientieristam, kurš pieradis pa nelīdzenumu skriet bija priekšrocības :)

    Problēmas bija ar dzirdināšanas punktiem - pirmajos punktos nepaspēja saliet dzeramo un bija jāgaida, kad te ielies :( Uz visiem punktiem varēja zaudēt pat līdz minūtei!

    AtbildētDzēst
  2. velo pavadība bija arī stafetes 3. komandai, tas bija ēkselenti!!! Padzerties arī nācās vienreiz no pudeles uz dzirdīšanas galda. Vecrīgā nācās lavierēt garām lēnāk skrienošajiem. Bet iespaidi fantastiski, varu sevi mānīt, ka esmu nu tā starp 20 ātrākajiem maratonistiem valstī, jo noskrējām taču ar 6. laiku starp latviešiem. (vsk noskrien) /edGars

    AtbildētDzēst
  3. Manuprāt labāk, lai skrien kaut vai tos 5km nekā neskrien vispār. Daudz lasītu stāstu, ka pamēģināta mazā distance un nākošajā gadā jau pusmaratons vai maratons. Brīnums jau, ka parakstās uz tiem 5km, jo daudziem arī tie 5km liekas kosmiski daudz.

    AtbildētDzēst

Ja ir kāda vēlme kaut ko pie šī piebilst, tad lūgtum!

Lai komentārā ierakstītu savu vārdu (par ko es ļoti priecāšos), laukā "Komentēt kā" izvēlies punktu "Nosaukums/URL" un ailē Nosaukums ievadi savu vārdu, vai arī izvēlies "Anonīms", lai komentētu anonīmi (labāk tomēr komentē ar savu vārdu vai iesauku).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...